WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Rwany chlebek z masłem ziołowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Fantastyczna imprezowa przekąska, jak i danie na kolację. Aromatyczny odrywany chlebek z masłem i ziołami.

Rwany chlebek z masłem ziołowym

Składniki:

Rwany chlebek z masłem ziołowym

Masło

  • 1 szalotka
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 gałązki bazylii
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 5 gałązek tymianku
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 90 g masła
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • szczypta soli

Chleb

Sposób przygotowania:

Rwany chlebek z masłem ziołowym

Masło

Rwany chlebek z masłem ziołowym
Do masła możemy dodać też innych przypraw.

Czosnek, szarlotkę i zioła rozdrabniamy w malakserze. Dodajemy masło, musztardę i resztę składników. Dokładnie mieszamy i odstawiamy.

Ciasto

Rwany chlebek z masłem ziołowym
Ciasto powinno mieć gładką, ale nie klejącą konsystencję.

Drożdże rozpuszczamy w cieplej wodzie i łączymy z resztą składników. Dokładnie zagniatamy ciasto.

Cięcie

Rwany chlebek z masłem ziołowym
Ciasto kroimy na 3-4 plastry w zależności od blaszki.

Ciasto rozwałkowujemy dość cienko, kroimy na paski i smarujemy masłem ziołowym.

Ukladanie

Rwany chlebek z masłem ziołowym
Chlebek powinien sięgać do ok 3/4 wysokości.

Każdy pasek zwijamy w harmonijkę i układamy w blaszce jeden za drugim. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 0,5 godziny.

Pieczenie

Rwany chlebek z masłem ziołowym
Chlebek podczas pieczenia sporo rośnie w blaszce.

Chlebek wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 0,5 godz w 200 stopniach.