Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Bułki pomidorowo-paprykowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Pyszne bułki, pachnące i bardzo wyraziste w smaku. Możemy je upiec na śniadanie lub kolację, najlepiej smakują posmarowane masełkiem.

Bułki pomidorowo-paprykowe

Składniki:

Bułki pomidorowo-paprykowe

Ciasto:

  • 5 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki suszonych płatków papryki
  • 2 łyżeczki suszonych mielonych pomidorów

Dodatkowo:

  • mąka do posypania stolnicy
  • masło do posmarowania blaszki

Sposób przygotowania:

Bułki pomidorowo-paprykowe
1. Drożdże rozcieramy z cukrem, z 1 łyżką mąki pszennej i połową ciepłej wody. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

2. Po tym czasie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, sól, olej, suszone pomidory i paprykę, następnie stopniowo wlewając pozostałą wodę zagniatamy ciasto. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.

3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na osiem części i formujemy okrągłe bułeczki.

4. Bułeczki układamy na blasze posmarowanej masłem i posypanej mąką. Odstawiamy na kolejne 15 minut w ciepłe miejsce, żeby podrosły.

5. Po tym czasie bułeczki pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.