Sposób przygotowania:
Bułki pomidorowo-paprykowe
1. Drożdże rozcieramy z cukrem, z 1 łyżką mąki pszennej i połową ciepłej wody. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
2. Po tym czasie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, sól, olej, suszone pomidory i paprykę, następnie stopniowo wlewając pozostałą wodę zagniatamy ciasto. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na osiem części i formujemy okrągłe bułeczki.
4. Bułeczki układamy na blasze posmarowanej masłem i posypanej mąką. Odstawiamy na kolejne 15 minut w ciepłe miejsce, żeby podrosły.
5. Po tym czasie bułeczki pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
2. Po tym czasie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, sól, olej, suszone pomidory i paprykę, następnie stopniowo wlewając pozostałą wodę zagniatamy ciasto. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na osiem części i formujemy okrągłe bułeczki.
4. Bułeczki układamy na blasze posmarowanej masłem i posypanej mąką. Odstawiamy na kolejne 15 minut w ciepłe miejsce, żeby podrosły.
5. Po tym czasie bułeczki pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.