Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Bułki pszenne na zakwasie pszennym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszne bułeczki pszenne na zakwasie pszennym

Bułki pszenne na zakwasie pszennym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Bułki pszenne na zakwasie pszennym

 

  • 150 g zakwasu pszennego
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 450 g mąki pszennej typ 650
  • 300 ml wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli

 

Sposób przygotowania:

Bułki pszenne na zakwasie pszennym
Do pojemnika maszyny lub misy robota wrzucić obie mąki, cukier, sól, olej. Na koniec dodać wodę i zakwas (dokarmiony 12 godzin wcześniej). Wyrobić jednolite ciasto i odstawić pod przykryciem na 2 godziny wyrastania. Po tym czasie ciasto wyrobić ponownie. Podzielić na 8 kawałków i uformować bułki o dowolnym kształcie. Ułożyć bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć ściereczką. Odstawić na kolejne 2 godziny do wyrośnięcia. Następnie wstawić je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 25 minut
Bułki pszenne na zakwasie pszennym
Do pojemnika maszyny lub misy robota wrzucić obie mąki, cukier, sól, olej. Na koniec dodać wodę i zakwas (dokarmiony 12 godzin wcześniej). Wyrobić jednolite ciasto i odstawić pod przykryciem na 2 godziny wyrastania.
Bułki pszenne na zakwasie pszennym
Po tym czasie ciasto wyrobić ponownie. Podzielić na 8 kawałków i uformować bułki o dowolnym kształcie. Ułożyć bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć ściereczką. Odstawić na kolejne 2 godziny do wyrośnięcia.

Tagi:

bułki