Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Bułki pszenne z siemieniem lnianym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu bułeczki w typie kajzerki, które można wykorzystać np do śniadania albo domowych burgerów.

Bułki pszenne z siemieniem lnianym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułki pszenne z siemieniem lnianym

 

Sposób przygotowania:

Bułki pszenne z siemieniem lnianym
Drożdże pokruszyć i połączyć z ciepłą wodą i mlekiem. Dodać sól, cukier i olej - wymieszać. Do rozczynu dosypać pszenną mąkę oraz ziarna lnu. Wyrobić hakiem robota jednolite ciasto i nakryć ściereczką - pozostawić na pół godziny do podrośnięcia.

Pulchne ciasto podzielić na 10-12 w miarę równych części, uformować kulki, ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i spłaszczyć, a następnie odcisnąć kratkę tępą stroną noża. Pozostawić pod przykryciem na czas nagrzewania piekarnika.

Kiedy piekarnik osiągnie temp 200℃ wsunąć blachę, włączyć termoobieg i pięć bułeczki ok 12 minut.

Ostudzić na kratce.
Bułki pszenne z siemieniem lnianym
W misie robota połączyć wodę, drożdże i resztę składników.
Bułki pszenne z siemieniem lnianym
Hakiem do zagniatania wyrobić jednolite ciasto.
Bułki pszenne z siemieniem lnianym
Uformować kulki, ułożyć na blasze i spłaszczyć.
Bułki pszenne z siemieniem lnianym
Tępą stroną noża odcisnąć kratkę i upiec.