Sposób przygotowania:
Bułki pszenne z siemieniem lnianym
Drożdże pokruszyć i połączyć z ciepłą wodą i mlekiem. Dodać sól, cukier i olej - wymieszać. Do rozczynu dosypać pszenną mąkę oraz ziarna lnu. Wyrobić hakiem robota jednolite ciasto i nakryć ściereczką - pozostawić na pół godziny do podrośnięcia.
Pulchne ciasto podzielić na 10-12 w miarę równych części, uformować kulki, ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i spłaszczyć, a następnie odcisnąć kratkę tępą stroną noża. Pozostawić pod przykryciem na czas nagrzewania piekarnika.
Kiedy piekarnik osiągnie temp 200℃ wsunąć blachę, włączyć termoobieg i pięć bułeczki ok 12 minut.
Ostudzić na kratce.
Pulchne ciasto podzielić na 10-12 w miarę równych części, uformować kulki, ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i spłaszczyć, a następnie odcisnąć kratkę tępą stroną noża. Pozostawić pod przykryciem na czas nagrzewania piekarnika.
Kiedy piekarnik osiągnie temp 200℃ wsunąć blachę, włączyć termoobieg i pięć bułeczki ok 12 minut.
Ostudzić na kratce.