Sposób przygotowania:
Plecione bułeczki z młodym jęczmieniem
1. Drożdże rozcieramy z cukrem, łyżką mąki pszennej i odrobiną ciepłego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do mąki dodajemy sól, młody jęczmień, wyrośnięte drożdże i stopniowo wlewając pozostałe ciepłe mleko zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę żeby wyrosło.
2. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 części. Każdą część ciasta dzielimy na trzy części i toczymy wałeczki, następnie pleciemy jak warkocze. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce.
3. Po tym czasie bułeczki pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Rady: Przepis na 6 sztuk.
2. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 części. Każdą część ciasta dzielimy na trzy części i toczymy wałeczki, następnie pleciemy jak warkocze. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce.
3. Po tym czasie bułeczki pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Rady: Przepis na 6 sztuk.
zbysiowa
Babeczka35
Zapewniam,że są bardzo smaczne no i zdrowe:)