Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1542]

Plecione bułeczki z młodym jęczmieniem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Domowe pieczywo jest najlepsze. Chrupiące, pulchne i pachnące. Tym razem do bułek dodałam sproszkowany młody jęczmień. Bułki są wyraziste w smaku i mają ładny zielony kolor. Najlepiej smakują z ziołowym twarożkiem.

Plecione bułeczki z młodym jęczmieniem

Składniki:

Plecione bułeczki z młodym jęczmieniem

Ciasto:

  • 3 dag świeżych drożdży
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • niepełna szklanka ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka młodego sproszkowanego jęczmienia

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Plecione bułeczki z młodym jęczmieniem
1. Drożdże rozcieramy z cukrem, łyżką mąki pszennej i odrobiną ciepłego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do mąki dodajemy sól, młody jęczmień, wyrośnięte drożdże i stopniowo wlewając pozostałe ciepłe mleko zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę żeby wyrosło.

2. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 części. Każdą część ciasta dzielimy na trzy części i toczymy wałeczki, następnie pleciemy jak warkocze. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce.

3. Po tym czasie bułeczki pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Rady: Przepis na 6 sztuk.