lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Bułki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Na śniadanie idealne , na kolację znakomite , takie domowe są najsmaczniejsze. Zapach kiedy pieczesz przyciąga .

Bułki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano

 

  • mąka pszenna, 225 gram
  • mąka orkiszowa, 150 gram
  • suche drożdże, 7 gram
  • sól, 1 i 1/2 łyżeczki
  • cukier, 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek, 1 łyżka
  • letnia woda, 200 mililitrów
  • tarty parmezan, 2 łyżki
  • suszone oregano, 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Bułki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano
Rozczyn: woda połowę szklanki drożdże 2 łyżki cukru i mieszamy do rozpuszczenia , dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy . Zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minutObydwie mąki wsypałam do miski. Dodałam drożdże, sól, cukier i oliwę z oliwek wymieszałam. Wlałam resztę wody i rozczyn zagniotłam ciasto. Wyrabiamy przez 10 minut , zostawiamy na 5 minut i znowu wyrabiamy 10 minut. Ciasto zostawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Ciasto dzielimy na 8 porcji robimy jakby kwadraciki i zawijamy do środka czynność powtarzamy dwa razy. Formujemy bułeczki obtaczamy w parmezanie wymieszanym z oregano. Układamy na blaszce do pieczenia przykrywamy ścierką i zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia . Nacinamy noże bułkę na środku posypujemy resztą parmezanu Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 200 stopni. Piec przez 20 minut.
Bułki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano
Obydwie mąki przesiane wsypałam do miski.
Bułki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano
Dodałam drożdże, sól, cukier i oliwę z oliwek wymieszałam.
Bułki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano
Wlałam resztę wody i rozczyn zagniotłam ciasto. Wyrabiamy przez 10 minut , zostawiamy na 5 minut i znowu wyrabiamy 10 minut.
Bułki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano
Ciasto zostawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Ciasto dzielimy na 8 porcji robimy jakby kwadraciki i zawijamy do środka czynność powtarzamy dwa razy.

Tagi:

tarta bułki