Sposób przygotowania:
Bułki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano
Rozczyn: woda połowę szklanki drożdże 2 łyżki cukru i mieszamy do rozpuszczenia , dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy . Zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minutObydwie mąki wsypałam do miski. Dodałam drożdże, sól, cukier i oliwę z oliwek wymieszałam. Wlałam resztę wody i rozczyn zagniotłam ciasto. Wyrabiamy przez 10 minut , zostawiamy na 5 minut i znowu wyrabiamy 10 minut. Ciasto zostawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Ciasto dzielimy na 8 porcji robimy jakby kwadraciki i zawijamy do środka czynność powtarzamy dwa razy. Formujemy bułeczki obtaczamy w parmezanie wymieszanym z oregano. Układamy na blaszce do pieczenia przykrywamy ścierką i zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia . Nacinamy noże bułkę na środku posypujemy resztą parmezanu Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 200 stopni. Piec przez 20 minut.