agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Plecione bułeczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bułeczki maślane plecione idealne dla każdego

Plecione bułeczki

Składniki:

Plecione bułeczki

 

Sposób przygotowania:

Plecione bułeczki
Piwne drożdże rozcieramy i rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i następnie zostawiamy na kilka minut. Mąkę wsypujemy miski, dodajemy masło, jajko, łyżeczkę soli, pół łyżeczki soli oraz wyrośnięte już drożdże następnie należy wyrobić ciasto, do momentu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy je lnianą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około pół godziny. Następnie lekko zagniatamy ciasto i formujemy bułeczki: aby wykonać bułeczki plecione należy podzielić ciasto na kilka kawałków z każdego kawałka toczymy wałeczek i formujemy bułeczki. Smarujemy bułeczki rozmąconym białkiem i posypujemy ziarnem słonecznika. Układamy na blasze posmarowanej tłuszczem i wkładamy do piekarnika na około 20-30 minut do temp. 210- 220 st.C. Piec bułeczki, po czym wyjąć i ostudzić.