agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Domowe bułeczki drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszne, domowe, swojskie bułeczki na każdą porę dnia

Domowe bułeczki drożdżowe

Składniki:

Domowe bułeczki drożdżowe

 

Sposób przygotowania:

Domowe bułeczki drożdżowe
W pierwszej kolejności drożdże rozetrzeć z dodatkiem łyżki cukru i z 3 łyżkami mąki dodać podgrzane mleko. Delikatnie wymieszać składniki i odstawić je do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, na około jedną godzinę. Sparzyć jajka. Białka oddzielić od żółtek, same żółtka utrzeć z cukrem. Do żółtek utartych należy dodać rozczyn drożdżowy, który zwiększył swoją objętość i dodać mąkę pszenną, szczyptę soli oraz cukier waniliowy, zmieszać składniki i wyrobić ciasto drożdżowe, następnie dodać płynne masło. W dalszym ciągu wyrabiać ciasto, które powinno mieć gładką powierzchnię i jednolitą strukturę. Formować z ciasta bułeczki, w tym celu należy ciasto przełożyć na stolnicę posypaną mąką pszenną, rozwałkować ciasto na około 5 cm i wykrawać kółka od szklanki, następnie w dłoniach wyrabiać kształt bułeczki- kształt okrągły. Gotowe bułeczki posmarować rozmąconym białkiem z jajka i bułeczki układać na natłuszczoną formę. Piec bułeczki w temperaturze od 180- 200 stopni C przez około 40 minut. Można bułeczki robić z nadzieniem.