SUPERPRZEPIS

Bułki pszenno - owsiane ze słonecznikiem

  • 2
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Bułki pszenno - owsiane ze słonecznikiem Więcej zdjęć (6)

Na śniadanie lub kolację polecam Wam pyszne, mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz bułki pszenno - owsiane ze słonecznikiem.

Składniki:

Bułki pszenno - owsiane ze słonecznikiem

 

Sposób przygotowania:

Bułki pszenno - owsiane ze słonecznikiem
Do miski robota z założonym hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego włożyć drożdże, wlać wodę i dodać cukier i mieszać aż drożdże się połączą z wodą. Następnie obie mąki, sól i słonecznik wymieszać i porcjami wsypywać do miski robota. Wlać olej i mieszać ciasto 10 minut. Potem wyłączyć robot, oprószyć ciasto mąką i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.

Gdy ciasto wyrośnie ponownie je wyrobić przez chwilę, podzielić ciasto na 10 części. Każdą z nich formować w kulkę i układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia, lekko spłaszczając.

Bułki oprószyć mąką i zostawić do podrośnięcia. Gdy wyrosną wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni z termoobiegiem na 10 minut a potem zmniejszyć temperaturę o 10 stopni i piec jeszcze 20 minut.

Upieczone bułki wystudzić na kratce.
Bułki pszenno - owsiane ze słonecznikiem
ciasto wyrabiac przez dziesięć minut w robocie
Bułki pszenno - owsiane ze słonecznikiem
ciasto po wyrobieniu oprószyć mąką i zostawić do wyrosnięcia
Bułki pszenno - owsiane ze słonecznikiem
tak wygląda ciasto po wyrośnięciu przed ponownym wyrobieniem
Bułki pszenno - owsiane ze słonecznikiem
Każdą z nich formować w kulkę i układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia, lekko spłaszczając.
Bułki pszenno - owsiane ze słonecznikiem
bułki upiec i potem wystudzić na kratce i zajadać