zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Bułki pszenno - ryżowo - serowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

zostało mi trochę ugotowanego ryżu, więc wykorzystałam go do smacznych bułek

Bułki pszenno -  ryżowo - serowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułki pszenno - ryżowo - serowe

 

  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 250 g ryżu ugotowanego na sypko
  • 150 g topionego serka ( mocno schłodzonego )
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 szk oleju
  • 300 ml letniej wody

Sposób przygotowania:

Bułki pszenno - ryżowo - serowe
Do miski wsypać mąkę, dodać sól, wsypać schłodzony ryż i zetrzeć na tarce serek topiony ( aby się dobrze ścierał można włożyć go na trochę do zamrażarki ) i wszytko wymieszać drewnianą łyżką. W drugiej miseczce rozetrzeć na płyn drożdże z cukrem, wlać wodę i olej po czym wymieszać i wlać do suchych składników. Dłońmi wyrobić ciasto, oprószyć je mąką i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie ponownie je wyrobić. Blachę oprószyć mąką, ciasto podzielić na porcje, formować bułki i układać na blasze. Zostawić do wyrośnięcia. Bułki piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone bułki przestudzić.
Bułki pszenno -  ryżowo - serowe
najpierw wymieszac suche składniki na bułki
Bułki pszenno -  ryżowo - serowe
potem dodac płynne i wyrobić ciasto ......
Bułki pszenno -  ryżowo - serowe
ciasto zostawić do podrośnięcia a gdy wyrośnie znowu wyrobić
Bułki pszenno -  ryżowo - serowe
formowac bułki i znowu zostawić przed upieczeniem do podrośnięcia

Tagi:

ryż bułki