Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Buraczana rolada ze śledziem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Imprezowa rolada, taką roladą możesz zaskoczyć gości. Przygotowana z buraków z pyszny śledziowym farszem. Taka rolada może królować na twoim stole, wypróbuj i przekonaj się.

Buraczana rolada ze śledziem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Buraczana rolada ze śledziem

 

Sposób przygotowania:

Buraczana rolada ze śledziem

I

Buraczana rolada ze śledziem
Przygotowanie masy buraczanej. Buraka gotuję, miksuję blenderem i łączę z pozostałymi składnikami. masę wykładam na blaszkę i pieke.

1. Buraka myję, gotuję w wodzie, po ugotowaniu studzę, obieram i blenduję blenderem. Dodaję mąkę, żółtko, mleko, sól, oliwę i dokładnie mieszam. Białko ubijam mikserem, łączę z masą burczaną. Masę wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę 20 minut w 180°C

II

Buraczana rolada ze śledziem
Przygotowanie serków i ogórków. Ogórki kroimy i mieszamy z serkami.

2. Serki przekładam do naczynia, dodaję drobno pokrojone ogórki, posiekany drobno szczypiorek oraz majonez i mieszam wszystkie składniki razem.
3. Masę nakładam na całą powierzchnię upieczonego ciasta.

III

Buraczana rolada ze śledziem
Przygotowanie śledzi.

4. Śledzie odlewam z zalewy, drobno kroję i rozkładam na masie z serków.

IV

Buraczana rolada ze śledziem
Zwijanie rolady

5. Na koniec zwijam bardzo ciasno w roladę, owijam w folię aluminiową i chłodzę w lodówce dwie godziny.

V

Buraczana rolada ze śledziem