Sposób przygotowania:
Buraczana rolada ze śledziemI
1. Buraka myję, gotuję w wodzie, po ugotowaniu studzę, obieram i blenduję blenderem. Dodaję mąkę, żółtko, mleko, sól, oliwę i dokładnie mieszam. Białko ubijam mikserem, łączę z masą burczaną. Masę wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę 20 minut w 180°C
II
2. Serki przekładam do naczynia, dodaję drobno pokrojone ogórki, posiekany drobno szczypiorek oraz majonez i mieszam wszystkie składniki razem.
3. Masę nakładam na całą powierzchnię upieczonego ciasta.
III
4. Śledzie odlewam z zalewy, drobno kroję i rozkładam na masie z serków.
IV
5. Na koniec zwijam bardzo ciasno w roladę, owijam w folię aluminiową i chłodzę w lodówce dwie godziny.
V
Czekoladka 2
Renian