Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1536]

Bułki z prażonym słonecznikiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Pyszne, domowe, chrupiące, najlepsze. Tym razem do ciasta dodałam mąki krupczatki, która sprawia, że bułki są bardzo syte. Słonecznik uprażony patelni jest bardzo chrupiący i wyczuwalny w bułkach. Idealne na śniadanie lub kolację.

Bułki z prażonym słonecznikiem

Składniki:

Bułki z prażonym słonecznikiem

Ciasto:

  • 3 dag świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki krupczatki
  • pół szklanki pestek słonecznika

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Bułki z prażonym słonecznikiem
1. Drożdże rozcieramy z cukrem, dwoma łyżkami mąki pszennej i połową ciepłego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Pestki prażymy na suchej i gorącej patelni, uważamy, żeby za mocno nie przypiec. Studzimy.

2. Po tym czasie obie mąki dodajemy do miski, dodajemy wyrośnięte drożdże, sól, pestki i pozostałe ciepłe mleko, następnie zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.

3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części na posypanej mąką stolnicy formujemy podłużne bułki. Bułki układamy na blasze posmarowanej masłem i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

4. Po tym czasie bułki pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.