Sposób przygotowania:
Bułki z prażonym słonecznikiem
1. Drożdże rozcieramy z cukrem, dwoma łyżkami mąki pszennej i połową ciepłego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Pestki prażymy na suchej i gorącej patelni, uważamy, żeby za mocno nie przypiec. Studzimy.
2. Po tym czasie obie mąki dodajemy do miski, dodajemy wyrośnięte drożdże, sól, pestki i pozostałe ciepłe mleko, następnie zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części na posypanej mąką stolnicy formujemy podłużne bułki. Bułki układamy na blasze posmarowanej masłem i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
4. Po tym czasie bułki pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
2. Po tym czasie obie mąki dodajemy do miski, dodajemy wyrośnięte drożdże, sól, pestki i pozostałe ciepłe mleko, następnie zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części na posypanej mąką stolnicy formujemy podłużne bułki. Bułki układamy na blasze posmarowanej masłem i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
4. Po tym czasie bułki pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
Czekoladka 2
Babeczka35
Dziękuję :)
lukrowanepierniczki