Lavaredo

Lavaredo

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Bułki typu chałka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Są to bułki w typie chałki. Z podanych poniżej proporcji upieczesz dwie średniej wielkości brytfanny.

Bułki typu chałka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bułki typu chałka

Składniki ciasta

Sposób przygotowania:

Bułki typu chałka

Przygotowanie ciasta

Połączyć śmietanę, drożdże i cukier. Rozmieszać ze szczyptą soli i dodać żółtko, a następnie wyrobić. Jeśli ciasto będzie za gęste dodać odrobinę mleka. Napełnić gotową masą brytfanny do ciasta (2 średniej wielkości). Zostawić aż do wyrośnięcia

Pieczenie

Następnie upiec w piecyku w temperaturze 150°, aż zrumieni się na złoty kolor. Po upieczeniu wyjąć z foremek na deskę.
Smacznego!
Podziękowania za przepis dla mamuchy.

Bułki typu chałka
Najlepiej smakuje świeżo po upieczeniu grubo posmarowana masłem.