Sposób przygotowania:
Chlebowe gniazdkaETAP 1:
Jajka gotować 5 minut i obrać z nich skorupki.
ETAP 2:
Mąki przesiać i połączyć z drożdżami, solą i cukrem, dodać podgrzane mleko i wymieszać, odstawić na kilka minut, następnie dodać olej, jajko i jogurt.
Najlepiej przy pomocy robota wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto po wyrośnięciu wyłożyć na podsypany mąką blat, podzielić na 8 części.
ETAP 3:
utoczyć z nich cienkie wałeczki, następnie z wałeczków uformować gniazdko ( zrobić na jednym końcu pętelkę z ciasta i owinąć ją końcem ciasta).
ETAP 4:
Zwinięte gniazdka ułożyć wyłożonej papierem blaszce na środku ułożyć jajko lekko je wciskając, po wierzchu ciasto posmarować jajkiem i posypać czarnuszką, odstawić jeszcze raz na kilka minut.
Piec w temp. 180st około 25 minut.
marietta