reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Bułki wrocławskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Przepis nie jest trudny, tylko wymaga trochę czasu, bo przygotowuje się go w dwóch etapach, a podmłoda to zawiesina, którą jest początkiem fermentacji ciasta.

Bułki wrocławskie

Składniki:

Bułki wrocławskie

 

  • Podmłoda

 

  • 2 g drożdży (dałam kuleczkę wielkości groszku)

 

 

  • 200g letniej wody

 

 

  • Ciasto właściwe

 

 

  • podmłoda

 

 

 

 

  • 200 ml letniej wody

 

 

 

  • dodatkowo

 

 

  • można, ale nie jest to konieczne - sezam lub inne ziarenka

Sposób przygotowania:

Bułki wrocławskie

podmłoda

Bułki wrocławskie
na zdjęciu podmłoda po 14 godzinach, przefermentowana

Podmłoda:

wychodzi bardzo gęsta papka:

drożdże mieszamy z wodą, dodajemy mąkę i dokładnie łączymy,uważamy żeby nie było grudek.

Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 12-16 h

ciasto właściwe

Bułki wrocławskie
ciasto odstawiamy do rośnięcia na minimum dwie godziny w ciepłe miejsce

Ciasto właściwe.

Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy podmłodę- dokładnie mieszamy.

Wlewamy do mąki, dodajemy sól i 5-7 minut wyrabiamy ciasto.

Ciasto posypujemy lekko mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2-3 godziny w ciepłe miejsce.

formowanie bułek

Bułki wrocławskie
ciasto dzilimy na 9 części- choć można na więcej, wtedy bułki będą mniejsze

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 9 części ( w miarę równych, ale nie ważyłam i wyszły jak widać:) formujemy kuleczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

pieczenie

Bułki wrocławskie
bułki rozcinamy głęboko- prwie do samego dołu

Przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrastania na 40 minut.

Bułki przecinamy głęboko tępą stroną noża, smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy, lub nie sezamem.


Pieczemy w piekarniku nagrzanym góra/dół do temperatury 200-220 st przez 15-17 minut.

Jak widać bułki wychodzą dość jasne, ale jak dla nas są dobrze wypieczone.