Sposób przygotowania:
Bułki wrocławskiepodmłoda

Podmłoda:
wychodzi bardzo gęsta papka:
drożdże mieszamy z wodą, dodajemy mąkę i dokładnie łączymy,uważamy żeby nie było grudek.
Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 12-16 h
ciasto właściwe

Ciasto właściwe.
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy podmłodę- dokładnie mieszamy.
Wlewamy do mąki, dodajemy sól i 5-7 minut wyrabiamy ciasto.
Ciasto posypujemy lekko mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2-3 godziny w ciepłe miejsce.
formowanie bułek

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 9 części ( w miarę równych, ale nie ważyłam i wyszły jak widać:) formujemy kuleczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
pieczenie

Przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrastania na 40 minut.
Bułki przecinamy głęboko tępą stroną noża, smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy, lub nie sezamem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym góra/dół do temperatury 200-220 st przez 15-17 minut.
Jak widać bułki wychodzą dość jasne, ale jak dla nas są dobrze wypieczone.