Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Maślane bułki z makiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo pyszne bułki na maśle z makiem. Bardzo puszyste. Idealne na śniadanie czy kolację. Chrupiące i pachnące.

Maślane bułki z makiem

Składniki:

Maślane bułki z makiem

Rozczyn:

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki mąki tortowej

Ciasto:

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • mąka do posypania stolnicy
  • 2-3 łyżki suchego maku

Sposób przygotowania:

Maślane bułki z makiem
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem, następnie dodajemy przesianą mąkę i mieszamy. Rozczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy żeby podwoił swoją objętość na około 15 minut w ciepłe miejsce.

2. Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i miękkie masło, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, następnie dodajemy rozczyn i zagniatamy ciasto. Ja zagniatam chwilę w misce do połączenia się składników, a następnie przekładam na stolnice oprószoną mąką i zagniatam przez około 10 minut. Ciasto powinno być gładkie, lśniące, ładnie odchodzić od ręki, a na powierzchni powinny pojawiać się pęcherzyki powietrza. Następnie ciasto przekładamy do miski i odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3. Formowanie bułek: Wyrośnięte ciasto dzielimy na osiem równych części i formujemy dowolne bułki, mogą być okrągłe, podłużne czy takie zaplatane supełki jak moje. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce dokładnie na pięć żeby się ,, napuszyły''.

4. Do pieczenia: Następnie każdą bułkę smarujemy dokładnie za pomocą pędzelka roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem według uznania.

5. Pieczenie: Bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut do ładnego zrumienienia się.

6. Podanie: Upieczone studzimy. Najlepiej robić to na metalowej kratce. Gotowe podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tej receptury wychodzi 8 sporych bułek.

Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.

Najlepiej studzić na metalowej kratce.

Mąkę zawsze przesiewam.