natalka1107@o2.pl

natalka1107@o2.pl

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 176]

Bułki z marmoladą,

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bułeczki są pyszne! Każde dziecko je pokocha!

Bułki z marmoladą,

Składniki:

Bułki z marmoladą,

 

  • 1 kg. mąki
  • 1 kostkę palmy
  • 10 dag. drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • pół litra mleka
  • 2 jaja
  • cukier waniliowy
  • marmolada

 

Sposób przygotowania:

Bułki z marmoladą,
Rozkruszyć drożdże. Dodać cztery łyżki cukru i pół szklanki mleka. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Do miski wsypać mąkę, miękką palmę, jajka, cukier waniliowy oraz przygotowane wcześniej drożdże i wlewamy resztę mleka. To wszystko wyrabiamy na jednolitą masę. Po wyrobieniu, ciasto owijamy w czystą ściereczkę i wkładamy do zimnej wody. Czekamy aż ciasto wypłynie do góry. Gdy ciasto jest już dobre wyciągamy i wałkujemy na placki średniej grubości. Szklanką wycinamy kółka. Na jedno wycięte kółko kładziemy łyżeczkę marmolady a drugim przykrywamy. Razem je zlepiamy. I tak robimy z pozostałymi. Pieczemy w temperaturze 180’C na złoty kolor. Można je polukrować polewą z cukru pudru.

Tagi:

bułki