jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Kotlety z młodej kapusty

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Młoda kapusta ma to w sobie, że szybko znika z garnka. Tak było i tym razem- po raz pierwszy wykonałam z niej kotlety, które rozeszły się „świeże bułeczki” :).

Kotlety z młodej kapusty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety z młodej kapusty

 

  • Składniki:
  • 1 główka młodej kapusty (około 1 kg ),
  • 1 cebula,
  • Pęczek koperku,
  • Sól (około1 łyżka),
  • Świeżo mielony czarny pieprz,
  • 2-3 jajka,
  • 2 łyżki mąki,
  • 3 łyżki bułki tartej do środka,
  • Bułka tarta do panierki,
  • Olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Kotlety z młodej kapusty
Kapustę oczyszczamy, przekrawamy na połowę, usuwamy głębie i szatkujemy. Pokrojoną przekładamy do miski i nasalamy. W takiej formie pozostawiamy na około 3 godziny by puściła sok. Między czasie cebulę kroimy w kostkę i siekamy koperek. Gdy kapusta jest już gotowa dokładnie odsączamy ją z wody (najlepiej wycisnąć w dłoniach). Do odciśniętej kapusty dodajemy przygotowaną cebulę, koperek, mąkę, bułkę tartą, jajka i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Ewentualnie można dodać jeszcze bułkę tartą, gdyby masa była zbyt luźna. Z tak przygotowanej masy w dłoniach formujemy kotleciki, a następnie obtaczamy je w bułce tartej. Kotleciki smażymy z dwóch stron do zrumienienia na rozgrzanym oleju.
Kotlety z młodej kapusty
kapustę szatkujemy, nasalamy by puściła sok.
Kotlety z młodej kapusty
Po odcisnięciu soku do kapusty dodajemy pozostaęł skałdni
Kotlety z młodej kapusty
Z gotowej masy formujemy zgrabne kotleciki
Kotlety z młodej kapusty
Uformowane kotleciki smażmy do zrumienienia z obu stron