zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Bułki z mozzarellą, parówką i cebulą

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

kolejna moja pyszna wariacja bułkowa

Bułki z mozzarellą, parówką i cebulą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułki z mozzarellą, parówką i cebulą

 

  • 1 kg mąki pszennej typ 450
  • 150 ml letniego mleka
  • 150 ml letniej wody
  • 75 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1/2 szk prażonej cebulki
  • 7 cienkich parówek wieprzowych ( wędzonych )
  • 300 g mozzarelli w bloku
  • 5 łyżek oleju

Sposób przygotowania:

Bułki z mozzarellą, parówką i cebulą
Drożdże dokładnie rozmieszać z cukrem do płynnej konsystencji. Następnie wlać mleko, wodę i olej i wymieszać aż drożdże połączą się z płynem. Parówki pokroić w plasterki a mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do płynnych składników wsypać mąkę, dodać sól oraz cebulkę i parówki a także ser i pomagając sobie drewnianą łyżką wymieszać składniki. Potem już dłońmi wyrobić przez chwilę ciasto a następnie oprószyć je lekko mąką. Przykryć miskę ściereczką i zostawić ciasto w spokoju aby podwoiło swoją objętość. Przygotować blachy najlepiej z wyposażenia piekarnika i zakryć je papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, ale tylko chwilkę i dzielić ciasto na kawałki a następnie formować bułki i układać je na blasze. Bułki zostawić do wyrośnięcia a gdy wyrosną piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 25 minut. Bułki najlepiej smakują z samym masłem i ze względu na mozzarellę jeszcze ciepłe.
Bułki z mozzarellą, parówką i cebulą
do miski wrzucić wszystkie składniki na bułki
Bułki z mozzarellą, parówką i cebulą
wyrobic ciasto i zostawić do podwojenia objętości
Bułki z mozzarellą, parówką i cebulą
formowac bułki i znowu zostawić do wyrośniecia
Bułki z mozzarellą, parówką i cebulą
piec bułki i spożywać najlepiej jeszcze ciepłe

Tagi:

bułki