Sposób przygotowania:
Bułki z ziarnami i prażoną cebulką
Do miski wrzucić drożdże i cukier. Za pomocą drewnianej łyżki rozetrzeć je na płynną konsystencję. Potem wlać wodę i olej oraz dodać sól i mąkę a następnie ziarna i cebulkę. Znowu użyć drewnianej łyżki i wyrobić ciasto. Po wyrobieniu, które nie wymaga dużo czasu przykryć miskę ściereczką i zostawić ciasto do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość ponownie wyrobić i zrobić gruby rulon. Blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia. Rulon ciasta ciąć na kawałki, formować bułeczki i układać je na papierze. Bułki odstawić do wyrośnięcia a potem wstawić je do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 20 minut. Bułki po upieczeniu oddzielić od siebie gdy się skleją i przestudzić. Podawać najlepiej z domowym masłem.
mysza75
zewa
Dziękuję. A co do cebulki to nadają bułkom fajny smak. Oczywiście jeśli ktoś lubi prażona cebulkę.
edytaha
zewa
Ha, ha Edytko no coś Ty !!! ja i piekarnia ???
edytaha
A dlaczego nie? Dobry biznesplan, dofinansowanie z Unii, i otwierasz malutką, a z Twoim talentem masz szansę na rozwój :)
zewa
:)
gusia1000
Marino2709
zewa
dziękuję :)
Netka
zewa
Ja osobiście do bułek wolę prażoną cebulkę ale myślę, że śmiało możesz dodać taką smażoną. Bo chodzi przecież o ten smak cebulowy. A przepis jest bardzo prosty więc bułeczki na pewno się udadzą. Daj znać jak smakowały :)
Netka
No własnie, też mysle, że bez cebulki nie było by tego smaku :) Muszę sobie wreszcie kupic taką prażoną bo dzisiaj znowu zapomniałam, Dam znać, będę piekła jutro.
Netka
Netka
zewa
Dziękuję bardzo i cieszę się, że smakowały bułeczki. Z mąką orkiszową to świetny pomysł i przy najbliższej okazji zrobię z cebulką smażoną aby mieć porównanie :)
Netka
Mąki orkiszowej dodałam tylko 50 g, nie dużo, więc nie zrobiła chyba wielkiej różnicy, a co do cebuli to nie wiem, bo ja raczej takiej nigdy nie uzywałam :)
Marino2709
zewa
Dziękuję. Z wielu rodzajów bułek jakie do tej pory upiekłam to te najbardziej mi smakowały.
Wiola94
zewa
Można użyć zwykłego oleju, np. rzepakowego lub każdego innego.