Sposób przygotowania:
Bułki z ziemniakami
1. Mąkę przesiać, dodać do niej drożdże, cukier i sól, wymieszać. Wlać mleko i wodę oraz dodać jajko, miksować mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Dodać ziemniaki i masło, ponownie wyrobić mikserem do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Uformować z niego kulę, umieścić w misce oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. 2. Po tym czasie wyjąć miskę z ciastem z lodówki. Ciasto krótko wyrobić rękami i podzielić na około 20 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę i umieścić ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. 3. Piekarnik rozgrzać do 220 st.C. Wyrośnięte bułki wsadzić do piekarnika i piec około 15 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego!
zbysiowa