akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Bułki z ziemniakami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki. Bułeczki są puszyste i delikatne, czuć posmak ziemniaków. Polecam na śniadanko :D

Bułki z ziemniakami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bułki z ziemniakami

 

 

Sposób przygotowania:

Bułki z ziemniakami
1. Mąkę przesiać, dodać do niej drożdże, cukier i sól, wymieszać. Wlać mleko i wodę oraz dodać jajko, miksować mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Dodać ziemniaki i masło, ponownie wyrobić mikserem do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Uformować z niego kulę, umieścić w misce oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. 2. Po tym czasie wyjąć miskę z ciastem z lodówki. Ciasto krótko wyrobić rękami i podzielić na około 20 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę i umieścić ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. 3. Piekarnik rozgrzać do 220 st.C. Wyrośnięte bułki wsadzić do piekarnika i piec około 15 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego! 
Bułki z ziemniakami
Wyrastające okrągłe bułki z ziemniakami.
Bułki z ziemniakami
Upieczone i wystudzone bułki z ziemniakami.
Bułki z ziemniakami
Gotowe bułki z ziemniakami w przekroju.