zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Bułki ze szpinakiem i cebulką prażoną

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

podczas pieczenia tych bułek unosi się niesamowity zapach

Bułki ze szpinakiem i cebulką prażoną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułki ze szpinakiem i cebulką prażoną

 

  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 250 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szczypty cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 szk prażonej cebulki
  • 2 garście szpinaku

Sposób przygotowania:

Bułki ze szpinakiem i cebulką prażoną
Szpinak umyć i osuszyć a potem posiekać. Do miski wlać zakwas, dodać wodę i wymieszać. Mąkę zmieszać z solą i cukrem, wsypać do zakwasu, dodać olej oraz szpinak i cebulkę. Wyrobić ciasto i zakryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto jest bez drożdży więc zajmie to więcej czasu. Po podwojeniu objętości ponownie wyrobić ciasto. Dłonie zwilżyć olejem, z ciasta odrywać kawałki i formować bułki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i znowu zostawić do wyrośnięcia. Bułki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut. Gotowe wystudzić na kratce.
Bułki ze szpinakiem i cebulką prażoną
przygotować składniki do przygotowania bułek
Bułki ze szpinakiem i cebulką prażoną
ciasto wyrobić i odstawić do wyrośnięcia
Bułki ze szpinakiem i cebulką prażoną
ciato powinno podwoić objętość i znowu je wyrobić
Bułki ze szpinakiem i cebulką prażoną
naolejonymi dłońmi formowac bułki i znowu powinny wyrosn ąć

Tagi:

szpinak bułki