Sposób przygotowania:
Bułkowe kluchy
Bułki podzielić na kawałki i włożyć do miski. Mleko wlać do rondelka, lekko podgrzać i zalać nim bułki. Zostawić do momentu aż bułka wchłonie mleko. Zawartość miski przełożyć do rozdrabniacza i zmiksować na gęstą masę, którą po zmiksowaniu przełożyć z powrotem do miski. Do masy wbić jajko, dodać sól, cukier i mąkę i wyrobić masę. W garnku zagotować osoloną wodę. Ciasto nabierać maczaną w wodzie łyżką i rzucać na wrzątek. Kluski gotować do wypłynięcia i jeszcze około 30 sekund. Ugotowane kluski wyjmować łyżką cedzakową, układać na talerze i wyłożyć na nie dżem. Dżem Mrelli jest mało zwięzły, dlatego nie ma potrzeby go podgrzewać, wystarczy wymieszać.
edytaha
gusia1000