zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Bułkowe kluchy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

po zobaczeniu przepisu Agiatis postanowiłam je zrobić, do ciasta dodałam jednak trochę cukru. A mojemu Kamilkowi bardzo smakowały.

Bułkowe kluchy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bułkowe kluchy

 

  • 2 bułki ( po 100 g )
  • 1 jajko
  • 350 ml mleka
  • 2 szczypty soli
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki mąki
  • dżem truskawkowy ( Mirrella 260 g)

Sposób przygotowania:

Bułkowe kluchy
Bułki podzielić na kawałki i włożyć do miski. Mleko wlać do rondelka, lekko podgrzać i zalać nim bułki. Zostawić do momentu aż bułka wchłonie mleko. Zawartość miski przełożyć do rozdrabniacza i zmiksować na gęstą masę, którą po zmiksowaniu przełożyć z powrotem do miski. Do masy wbić jajko, dodać sól, cukier i mąkę i wyrobić masę. W garnku zagotować osoloną wodę. Ciasto nabierać maczaną w wodzie łyżką i rzucać na wrzątek. Kluski gotować do wypłynięcia i jeszcze około 30 sekund. Ugotowane kluski wyjmować łyżką cedzakową, układać na talerze i wyłożyć na nie dżem. Dżem Mrelli jest mało zwięzły, dlatego nie ma potrzeby go podgrzewać, wystarczy wymieszać.
Bułkowe kluchy
bułki podzielić na kawałki i zalać letnim mlekiem
Bułkowe kluchy
namoczone bułki zmiksować w rozdrabniaczu
Bułkowe kluchy
do masy bułkowej dodać resztę składników i wyrobić masę

Tagi:

jajko jajka