Sposób przygotowania:
Buły z farszem kapuściano mięsnym
Kapustę kiszoną gotujemy ok 15 min. Po ugotowaniu studzimy i siekamy.Robimy rozczyn drożdżowy. Do letniego mleka ok 1/2 szklanki dodajemy drożdże - mieszamy , dodajemy łyżeczkę cukru - mieszamy. Posypujemy mąką ok 1 łyżka i odstawiamy aby rozczyn wyrósł.Ziemniaki ok 1 kg obieramy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu studzimy i przepuszczamy przez praskę. Cebulę obieramy z łupiny siekamy. Na patelni rozpuszczamy smalczyk roślinny dodajemy posiekaną cebulę smażymy chwilę i dodajemy posiekaną kapustę - chwilę smażymy i dodajemy mięso mielone. Mieszamy - doprawiamy pieprzem do smaku. Smażymy ok 6 min. Odstawiamy i studzimy.Do miski wsypujemy mąkę dodajemy sól , zmiażdżone ziemniaki i jajko. Następnie dolewamy wyrośnięty rozczyn drożdży. Wyrabiamy ciasto. Bierzemy po kawałku spłaszczamy na dłoni nakładamy farsz i zlepiamy tworząc bułeczki. Bułeczki układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy na złoto w 180 stopniach. Podajemy na ciepło lub zimno np z ketchupem