Sposób przygotowania:
Smażone łódeczki bułaczane z farszem
Każdą bułkę przekrawam w poprzek na pół wzdłuż przedziałka. Następnie wydrążam z każdej połówki miąższ, tak aby utworzyły się podłużne łódeczki. Wydrążony miąższ wykorzystuję do kotletów mielonych. Farsz: Filety rybne rozmrażam, osuszam dokładnie każdy kawałek ręcznikiem papierowym i oprószam z obydwu stron solą i pieprzem. Obtaczam rybę dokładnie w mące. Na patelnię z gorącym olejem kładę kawałki ryby i smażę na średnim ogniu z każdej strony na złoty kolor. Usmażoną rybę kładę na ręcznik papierowy i osączam z nadmiaru tłuszczu, studzę, a następnie rozdrabniam widelcem w misce. Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu na sypko. Ostudzony ryż dodaję do rozdrobnionej ryby w misce. Całość mieszam z kilkoma łyżkami sosu słodko-kwaśnego tak aby otrzymać odpowiednią konsystencję nadzienia (nie za suchą ale i nie za rzadką). Na koniec doprawiam farsz do smaku solą, pieprzem, słodką papryką, natką pietruszki i ziołami. Każdą połówkę wydrążonej bułki (jej brzegi) zanurzam na chwilę w mleku, po czym nadziewam masą rybno-ryżową. Zlepiam brzegi, tak aby farsz nie wydostał się z bułki w czasie smażenia. Następnie zanurzam nadziane bułki w roztrzepanym jajku z mlekiem i solą, a potem obtaczam dokładnie w bułce tartej. Bułczane łódeczki smażę w rozgrzanym, głębokim oleju na dużej patelni po kilka minut z każdej strony do uzyskania ładnego, złotego koloru. Osączam z namiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podaję na ciepło z sosem słodko-kwaśnym lub słodkim sosem chili.