Sposób przygotowania:
Bułki ślimakowe z farszem
Przygotować dużą miskę. Wrzucić do niej drożdże i cukier i utrzeć na płynną masę. Następnie wlać mleko, cały olej z pomidorów, dodać sól, mąkę i kurkumę i zagnieść ciasto. Oprószyć je lekko mąką i zakryć miskę ściereczką po czym odstawić do podwojenia objętości. Gdy ciasto rośnie przygotować farsz. Rozgrzać patelnię, kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć. Następnie dodać obraną i pokrojoną w kostkę cukinię, cebulę i paprykę oraz suszone pomidory z serkiem. Wsypać przyprawy i smażyć około 4 - minut. Na koniec do farszu zetrzeć żółty ser i wymieszać. Gdy ciasto wyrośnie wyjąć je z miski, jeszcze raz kilka razy przerobić. Walkiem do ciasta rozwałkować na duży płat. Na ciasto wyłożyć farsz, rozprowadzić go po cieście i polać ketchupem. Tak przygotowane ciasto zawinąć w roladę. Blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia. Roladę pokroić na 12 plastrów i ułożyć je na blaszce. Jajko wybić do miseczki, rozbełtać i posmarować nim ślimakowe bułki. Zostawić je do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki wstawić z blachą do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez 30 minut. Bułki podawać na gorąco, ale na zimno też nieźle smakują.
Babciagramolka
bajtek
msewka
zbysiowa
zewa
dusia30
gusia1000