Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Buni wersja Parmesan hash browns

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Oryginalny parmesan hash browns to duży placek coś w rodzaju placka po węgiersku .

Buni wersja Parmesan hash browns Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Buni wersja Parmesan hash browns

 

 

Sposób przygotowania:

Buni wersja Parmesan hash browns
Ziemniaki obrać , umyć i utrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Posolić szczyptą soli i zostawić na moment. Odcisnąć. Utrzeć ser. Wymieszać z ziemniakami. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać łyżką na gorący porcje masy i smażyć na rumiano z obu stron ( przewracać łopatką ostrożnie by olej nie prysnął)

. * z tej porcji wyszły mi 4 spore placki

** placki muszą być płaskie ( trzeba przycisnąć po włożeniu na patelnię) bo inaczej ser się roztopi i przypali a ziemniaki w środku będą surowe

*** można do takich placków podać porcje sałatki ze świeżych warzyw np. pomidor z cebulką, ogórkiem , rzodkiewką - czy co tam jest świeżego w domu lub kwaśna śmietanę lub dip
Buni wersja Parmesan hash browns
Utrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej ziemniaki
Buni wersja Parmesan hash browns
Na takich samych oczkach tarki jarzynowej zetrzeć ser
Buni wersja Parmesan hash browns
Wymieszać utarte ziemniaki z serem tak by stanowiły jedną masę
Buni wersja Parmesan hash browns
Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto cztery placki