Sposób przygotowania:
Buni wersja Parmesan hash browns
Ziemniaki obrać , umyć i utrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Posolić szczyptą soli i zostawić na moment. Odcisnąć. Utrzeć ser. Wymieszać z ziemniakami. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać łyżką na gorący porcje masy i smażyć na rumiano z obu stron ( przewracać łopatką ostrożnie by olej nie prysnął)
. * z tej porcji wyszły mi 4 spore placki
** placki muszą być płaskie ( trzeba przycisnąć po włożeniu na patelnię) bo inaczej ser się roztopi i przypali a ziemniaki w środku będą surowe
*** można do takich placków podać porcje sałatki ze świeżych warzyw np. pomidor z cebulką, ogórkiem , rzodkiewką - czy co tam jest świeżego w domu lub kwaśna śmietanę lub dip
. * z tej porcji wyszły mi 4 spore placki
** placki muszą być płaskie ( trzeba przycisnąć po włożeniu na patelnię) bo inaczej ser się roztopi i przypali a ziemniaki w środku będą surowe
*** można do takich placków podać porcje sałatki ze świeżych warzyw np. pomidor z cebulką, ogórkiem , rzodkiewką - czy co tam jest świeżego w domu lub kwaśna śmietanę lub dip
Cukiereczek13
Babciagramolka
Normalnie robi się je jako duże placki takie na całą patelnię i grubsze z dodatkiem cebuli -ale dla mnie to za dużo . A te są chrupiące - coś między plackiem ziemniaczanym a koszyczkiem z parmezanu - syte :). To taka moja wersja - nie wiem czy ktoś jeszcze tak robi.