akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Buraczane ciasto czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Dzięki burakom, ciasto jest niezwykle wilgotne i zachowuje świeżość przez dłuższy czas! Są one niewyczuwalne. Nikt nie uwierzy, że ciasto zawiera właśnie to warzywo. Polecam ;)

Buraczane ciasto czekoladowe

Składniki:

Buraczane ciasto czekoladowe

Ciasto buraczano-czekoladowe

  • 5 jajek w temperaturze pokojowej
  • 1 i 1/4 szkl cukru
  • 3/4 szkl oleju
  • 1,5 szkl mąki pszennej
  • 3-4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g ugotowanych buraków

Polewa czekoladowa

  • 80 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka śmietany 18%

Sposób przygotowania:

Buraczane ciasto czekoladowe

Ciasto buraczano-czekoladowe

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!

Ugotowane buraki obrać i zmiksować na puree. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao przesiać i wymieszać.

Jajka ubić z cukrem do puszystości, strumyczkiem wlewać olej, a następnie dodać zmiksowane buraki. Na koniec wsypać suche składniki. Krótko zmiksować lub wymieszać łyżką.

Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki o długości 30 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 60 minut do tzw. "suchego patyczka". Upieczone wyjąć i pozostawić do ostudzenia.

Polewa czekoladowa

Czekoladę drobno posiekać i dodać do śmietany. Całość podgrzewać, aż czekolada się rozpuści i powstanie gęsta, jednolita polewa. Ostudzić.

Buraczane ciasto wysmarować polewą czekoladową i odstawić do jej zastygnięcia. Smacznego!