Sposób przygotowania:
Buraczane ciasto czekoladoweCiasto buraczano-czekoladowe
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!
Ugotowane buraki obrać i zmiksować na puree. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao przesiać i wymieszać.
Jajka ubić z cukrem do puszystości, strumyczkiem wlewać olej, a następnie dodać zmiksowane buraki. Na koniec wsypać suche składniki. Krótko zmiksować lub wymieszać łyżką.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki o długości 30 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 60 minut do tzw. "suchego patyczka". Upieczone wyjąć i pozostawić do ostudzenia.
Polewa czekoladowa
Czekoladę drobno posiekać i dodać do śmietany. Całość podgrzewać, aż czekolada się rozpuści i powstanie gęsta, jednolita polewa. Ostudzić.
Buraczane ciasto wysmarować polewą czekoladową i odstawić do jej zastygnięcia. Smacznego!