Sposób przygotowania:
Torcik buraczany z kremem maślanymCiasto:
Ugotowane obrane i zimne buraki ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
Jajka ucieramy z cukrem na gładką puszystą masę, wlewamy olej,
ETAP 2:
oraz nie przerywając ucierania dodajemy po łyżce mąkę wymieszaną z kakao, przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia, oraz starte buraki, delikatnie mieszamy.
ETAP 3:
Wylewamy do natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem tortownicy. Pieczemy 30 minut w temp 180*c-do suchego patyczka.
Masa czekoladowa;
Całe jajka ubijamy z cukrem pudrem oraz z cukrem waniliowym nad parą aż masa będzie biała i lśniąca, odstawić do wystudzenia. Czekoladę łamiemy na małe kawałki rozpuszczamy w małej miseczce w kąpieli wodnej. Miękkie masło- o temp pokojowej ubić do białości, dodać rozpuszczoną czekoladę wmieszać dokładnie i ubijając dodawać po łyżce masy jajecznej aż do skończenia gdy powstanie gładki puszysty czekoladowy krem. Zimne ciasto przekroić wzdłuż na połowę , przełożyć połową kremu resztą rozsmarować wierzch ciasta, udekorować dowolnie np startą czekoladą lub płatkami z czekolady. Schłodzić w lodówce.
Smacznego!
LauraLaura