2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1486]

SUPERPRZEPIS

Torcik buraczany z kremem maślanym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Pomysł na ten torcik powstał gdy ugotowałam za dużo czerwonych buraczków, więc niewiele myśląc wykorzystałam je do ciasta :) z czekoladowym maślanym kremem to czysta poezja smaków :)

Torcik buraczany z kremem maślanym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Torcik buraczany z kremem maślanym

Ciasto:

  • na tortownicę o wym 22 cm:
  • 3 jajka
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 10 dag cukru pudru
  • 10 dag mąki tortowej
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 3 ugotowane buraki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika

Czekoladowy krem:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 35 dag masła 82 %
  • 15 dag deserowej czekolady
  • 50 ml czystej wódki

Sposób przygotowania:

Torcik buraczany z kremem maślanym

Ciasto:

Torcik buraczany z kremem maślanym
szykujemy składniki jajka ubijamy buraki ścieramy

Ugotowane obrane i zimne buraki ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
Jajka ucieramy z cukrem na gładką puszystą masę, wlewamy olej,

ETAP 2:

Torcik buraczany z kremem maślanym
na koniec do ciasta dodajemy mąkę wymieszaną z kakao

oraz nie przerywając ucierania dodajemy po łyżce mąkę wymieszaną z kakao, przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia, oraz starte buraki, delikatnie mieszamy.

ETAP 3:

Torcik buraczany z kremem maślanym
ciasto po wmieszaniu buraczków przed pieczeniem

Wylewamy do natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem tortownicy. Pieczemy 30 minut w temp 180*c-do suchego patyczka.

Masa czekoladowa;

Torcik buraczany z kremem maślanym
Zimne ciasto przekładamy czekoladowym kremem

Całe jajka ubijamy z cukrem pudrem oraz z cukrem waniliowym nad parą aż masa będzie biała i lśniąca, odstawić do wystudzenia. Czekoladę łamiemy na małe kawałki rozpuszczamy w małej miseczce w kąpieli wodnej. Miękkie masło- o temp pokojowej ubić do białości, dodać rozpuszczoną czekoladę wmieszać dokładnie i ubijając dodawać po łyżce masy jajecznej aż do skończenia gdy powstanie gładki puszysty czekoladowy krem. Zimne ciasto przekroić wzdłuż na połowę , przełożyć połową kremu resztą rozsmarować wierzch ciasta, udekorować dowolnie np startą czekoladą lub płatkami z czekolady. Schłodzić w lodówce.
Smacznego!