Sposób przygotowania:
Ciasto z buraków bez jaj i mleka
Dwa buraki gotujemy na parze i obieramy ze skórki, a następnie miksujemy blenderem razem z sześcioma daktylami eko bez sztucznych konserwantów. Dwie łyżeczki mielonego siemienia lnianego zalewamy pół filiżanki gorącej wody i odstawiamy na 5 minut mieszając od czasu do czasu. Zastąpią one jajka w cieście. Mieszamy razem siedemdziesiąt pięć gram mąki gryczanej, dwie łyżki cukru trzcinowego, łyżeczkę proszku do pieczenia i 2 łyżki karobu, któy zastępuje kakao. Do masy daktylowo-buraczanej dodajemy siemię lniane i miksujemy. Następnie powoli dosypujemy suche składniki i olej. Kiedy wszystko jest już dokładnie wymieszane masę przelewamy do małej foremki i pieczemy około 40 minut w nagrzanem piekarniku.