MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Ciasto z buraków bez jaj i mleka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Czekoladowe ciasto dla alergików bez jaj, mąki pszennej, mleka i kakao

Ciasto z buraków bez jaj i mleka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z buraków bez jaj i mleka

 

  • Na małą foremkę - 4 porcje
  • 2 średnie buraki
  • 6 daktyli
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 75 gram mąki gryczanej
  • 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez mąki pszennej
  • 2 łyżki karobu
  • 1/4 szklanki oleju

Sposób przygotowania:

Ciasto z buraków bez jaj i mleka
Dwa buraki gotujemy na parze i obieramy ze skórki, a następnie miksujemy blenderem razem z sześcioma daktylami eko bez sztucznych konserwantów. Dwie łyżeczki mielonego siemienia lnianego zalewamy pół filiżanki gorącej wody i odstawiamy na 5 minut mieszając od czasu do czasu. Zastąpią one jajka w cieście. Mieszamy razem siedemdziesiąt pięć gram mąki gryczanej, dwie łyżki cukru trzcinowego, łyżeczkę proszku do pieczenia i 2 łyżki karobu, któy zastępuje kakao. Do masy daktylowo-buraczanej dodajemy siemię lniane i miksujemy. Następnie powoli dosypujemy suche składniki i olej. Kiedy wszystko jest już dokładnie wymieszane masę przelewamy do małej foremki i pieczemy około 40 minut w nagrzanem piekarniku.
Ciasto z buraków bez jaj i mleka
Buraki gotujemy na parze i miksujemy z daktylami
Ciasto z buraków bez jaj i mleka
Mieszamy razem wszystkie suche składniki
Ciasto z buraków bez jaj i mleka
Miksujemy masę buraczano-daktylową z resztą składników
Ciasto z buraków bez jaj i mleka
Wymieszane na gładką masę ciasto przelewamy do foremki

Tagi:

beza buraki bezy