Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Buraczany zaczyn na zimę - czerwony barszcz

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Barszczyk czerwony w okresie jesienno-zimowym jest niezbędny w naszym domu, od lat przygotowujemy więc buraczany zaczyn który świetnie nadaje się na czerwone barszcze.

Buraczany zaczyn na zimę - czerwony barszcz Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Buraczany zaczyn na zimę - czerwony barszcz

 

Sposób przygotowania:

Buraczany zaczyn na zimę - czerwony barszcz
Buraki obieramy, kroimy w plasterki (ja wybieram buraki podłużne, mają one bardzo ładny kolorek i są soczyste),przekładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy sól, gotujemy na małym ogniu 15 minut, przy końcu gotowania dodajemy cytrynę, wyłączamy grzanie. Do litrowych słoików wkładamy po ząbku czosnku (można pokroić na połówki) liściu laurowym i 3 ziarenkach ziela angielskiego. Wkładamy podgotowane buraki i zalewamy zaczynem. Zakręcamy na gorąco. Można pasteryzować 3-4 minuty, odwracamy dnem do góry i pozostawiamy do wystygnięcia.
Buraczany zaczyn na zimę - czerwony barszcz
Etap 1 buraki obieramy i kroimy w plasterki
Buraczany zaczyn na zimę - czerwony barszcz
Etap 2 zalewamy pokrojone buraki wodą około 2 l
Buraczany zaczyn na zimę - czerwony barszcz
Etap 3 dodajemy sól i gotujemy na koniec dodajemy cytrynę
Buraczany zaczyn na zimę - czerwony barszcz
Etap 4 do słoików wkładamy ziele angielskie liść laurowy i czosnek zalewamy burakami z zaczynem

Tagi:

buraki