Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Buraczany zakwas

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Taki zakwas jest idealną bazą do czerwonego barszczu jak również może być traktowany jako orzeźwiający napój w upalne dni

Buraczany zakwas

Składniki:

Buraczany zakwas

 

  • 1 kg buraki,
  • 3 ząbki czosnek,
  • 3 l woda,
  • 2 łyżeczki cukier,
  • 1 łyżeczka Sól,
  • 1 skórka chleb

 

Sposób przygotowania:

Buraczany zakwas
Buraki umyć, obrać, pokroić w plasterki, włożyć do słoika. Wodę zagotować z solą i cukrem, ostudzić. Zalać buraki w słoiku, dodać czosnek i kawałek skórki z razowego chleba. Słoik przykryć gazą i pozostawić w temp pokojowej. Po 4-5 dniach zakwas jest gotowy do użytku.