Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Buraczki czerwone z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Do buraczków czerwonych można dodać utartego chrzanu.

Buraczki czerwone z jabłkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Buraczki czerwone z jabłkami

 

  • 1/2 kg buraków czerwonych
  • 1 jabłko
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki szczypioru siekanego
  • sok z cytryny do smaku
  • sól do smaku
  • cukier do smaku
  • 1 łyżka oliwy

 

 

 

Sposób przygotowania:

Buraczki czerwone z jabłkami
Buraki dokładnie umyć, włożyć do garnka, wlać wodę i gotować do miękkości, następnie odcedzić, przelać zimną wodą, ostudzić, obrać. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne. buraki i jabłko zetrzeć na tarce o dużych otworach, skropić sokiem z cytryny Cebulkę i szczypior drobno posiekać. Wszystkie składniki włożyć do salaterki, przyprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny,polać oliwą, wymieszać.
Buraczki czerwone z jabłkami
Obrane i utarte na tarce, jabłko skropić sokiem z cytryny.
Buraczki czerwone z jabłkami
Przygotowane składniki włożyć do salaterki, przyprawić do smaku i wymieszać