Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Buraczki marynowane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Buraczki wykorzystywać jako dodatek do mięsa lub sałatek.

Buraczki marynowane

Składniki:

Buraczki marynowane

 

  • 1,5 małych buraczków
  • 1,5 litra wody
  • 4 łyżki octu 10%
  • 4 łyżki cukru
  • łyżka soli
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Buraczki marynowane
Przyrządzić zalewę z wody i pozostałych składników (soli, cukru, pieprzu, ziela, liścia i octu). Buraczki obrać, umyć, zalać przygotowana zalewą i ugotować do miękkości około 30 minut, a następnie przestudzić. Po tym czasie wyjąć buraczki z zalewy wkładać do słoi typu twist, układać ciasno i zalać zalewą w której gotowały się buraczki. Dokładnie zamknąć i pasteryzować 20 minut.