BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Marynowane opieńki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczne jesienne grzyby blaszkowate, które owocują masowo. Grzyby te zbieram i marynuję, również dobrze smakują jako dodatek do zup, sosów. Pamiętajmy o tym że grzyby te przed obróbką musimy najpierw przegotować w osolonej wodzie.

Marynowane opieńki Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Marynowane opieńki

 

  • opieńki 2 - 2,5 kg,
  • sól 1 łyżeczka,
  • ocet 1 łyżeczka,

 

 

  • Zalewa;
  • woda 5 szkl,
  • ocet 1 szkl,
  • cukier 1/2 szkl,
  • sól 1 łyżka,

Sposób przygotowania:

Marynowane opieńki
Grzyby dokładnie oczyszczamy,płuczemy ,a następnie odcinamy ogonki.

W garnku zagotowujemy wodę z solą i octem, wkładamy grzyby i gotujemy około 15 minut, po czym wodę z gotowania wylewamy,a grzyby przekładamy na sito lub durszlak i przepłukujemy zimną wodą i odsączamy.

Do czystych słoików wkładamy przyprawy ;ziele angielskie 3 ziarenka, 1 liść laurowy, 1/3 łyżeczki gorczycy, 2 -3 ziarenka pieprzu oraz sparzoną gorącą wodą pokrojoną w piórka cebulę,wkładamy grzyby i zalewamy gorącą zalewą.

Słoiki obracamy do góry dnem do całkowitego wystudzenia.

Pasteryzujemy około 10 minut od chwili zagotowania.

Zalewa;

Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy, gotujemy około 10 minut.
Marynowane opieńki
Grzybki opieńki dokładnie oczyszczamy, płuczemy
Marynowane opieńki
Odcinamy ogonki a kapelusze wkładamy do gotowania
Marynowane opieńki
Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem octu około 15 minut
Marynowane opieńki
Do czystych słoików wkładamy przyprawy i przegotowane grzyby
Marynowane opieńki
Zalewamy gorącą zalewą ,zakręcamy i obracamy do góry dnem,pasteryzujemy około 10 minut od zagotowania