Sposób przygotowania:
Marynowane opieńki
Grzyby dokładnie oczyszczamy,płuczemy ,a następnie odcinamy ogonki.
W garnku zagotowujemy wodę z solą i octem, wkładamy grzyby i gotujemy około 15 minut, po czym wodę z gotowania wylewamy,a grzyby przekładamy na sito lub durszlak i przepłukujemy zimną wodą i odsączamy.
Do czystych słoików wkładamy przyprawy ;ziele angielskie 3 ziarenka, 1 liść laurowy, 1/3 łyżeczki gorczycy, 2 -3 ziarenka pieprzu oraz sparzoną gorącą wodą pokrojoną w piórka cebulę,wkładamy grzyby i zalewamy gorącą zalewą.
Słoiki obracamy do góry dnem do całkowitego wystudzenia.
Pasteryzujemy około 10 minut od chwili zagotowania.
Zalewa;
Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy, gotujemy około 10 minut.
W garnku zagotowujemy wodę z solą i octem, wkładamy grzyby i gotujemy około 15 minut, po czym wodę z gotowania wylewamy,a grzyby przekładamy na sito lub durszlak i przepłukujemy zimną wodą i odsączamy.
Do czystych słoików wkładamy przyprawy ;ziele angielskie 3 ziarenka, 1 liść laurowy, 1/3 łyżeczki gorczycy, 2 -3 ziarenka pieprzu oraz sparzoną gorącą wodą pokrojoną w piórka cebulę,wkładamy grzyby i zalewamy gorącą zalewą.
Słoiki obracamy do góry dnem do całkowitego wystudzenia.
Pasteryzujemy około 10 minut od chwili zagotowania.
Zalewa;
Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy, gotujemy około 10 minut.
gusia1000