Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Galaretka z dzikiej róży

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Natura obdarza nas bogactwem krzewów z których możemy przygotować zdrowe i pyszne przetwory na zimę. Ja w tym roku zrobiłam galaretkę z owoców dzikiej róży.

Galaretka z dzikiej róży

Składniki:

Galaretka z dzikiej róży

 

  • 1/2 kg owoców dzikiej róży
  • 25 dag cukru
  • 1 szkl. wody
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania:

Galaretka z dzikiej róży

Oczyszczanie owoców:

Galaretka z dzikiej róży
Owoce z dzikiej róży dokładnie oczyszczamy

Owoce dzikiej róży dokładnie oczyszczamy z szypułek i ogonków. Dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Przecinamy na pół.

Gotowanie owoców:

Galaretka z dzikiej róży
Rozgotowane owoce z cukrem rozdrabniamy za pomocą blendera

Do garnka przekładamy owoce i zalewamy je 1 szkl. wody. Następnie gotujemy do miękkości. Wsypujemy cukier i mieszając gotujemy jeszcze ok. 1/2 godziny. Następnie ściągamy z ognia i za pomocą blendera miksujemy.

Etap końcowy:

Galaretka z dzikiej róży
Rozgotowane i zblendowane owoce przecieramy przez gęste sito

Zblendowane owoce przecieramy przez gęste sito. Powstały płyn z miąższem zagotowujemy z sosem z cytryny.

Gotujemy mieszając na malutkim ogniu parę minut. Następnie ściągamy z ognia i mieszamy dokładnie z żelatyną.

Przekładamy gorącą galaretkę do wyparzonych malutkich słoiczków. Zakręcamy i wynosimy w chłodne miejsce.


Tagi:

przetwory