Sposób przygotowania:
Galaretka z dzikiej różyOczyszczanie owoców:
![Galaretka z dzikiej róży Galaretka z dzikiej róży](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/galaretka-z-dzikiej-rozy-524849.jpg)
Owoce dzikiej róży dokładnie oczyszczamy z szypułek i ogonków. Dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Przecinamy na pół.
Gotowanie owoców:
![Galaretka z dzikiej róży Galaretka z dzikiej róży](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/galaretka-z-dzikiej-rozy-524850.jpg)
Do garnka przekładamy owoce i zalewamy je 1 szkl. wody. Następnie gotujemy do miękkości. Wsypujemy cukier i mieszając gotujemy jeszcze ok. 1/2 godziny. Następnie ściągamy z ognia i za pomocą blendera miksujemy.
Etap końcowy:
![Galaretka z dzikiej róży Galaretka z dzikiej róży](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/galaretka-z-dzikiej-rozy-524851.jpg)
Zblendowane owoce przecieramy przez gęste sito. Powstały płyn z miąższem zagotowujemy z sosem z cytryny.
Gotujemy mieszając na malutkim ogniu parę minut. Następnie ściągamy z ognia i mieszamy dokładnie z żelatyną.
Przekładamy gorącą galaretkę do wyparzonych malutkich słoiczków. Zakręcamy i wynosimy w chłodne miejsce.