Sposób przygotowania:
Galaretka z dzikiej różyOczyszczanie owoców:
Owoce dzikiej róży dokładnie oczyszczamy z szypułek i ogonków. Dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Przecinamy na pół.
Gotowanie owoców:
Do garnka przekładamy owoce i zalewamy je 1 szkl. wody. Następnie gotujemy do miękkości. Wsypujemy cukier i mieszając gotujemy jeszcze ok. 1/2 godziny. Następnie ściągamy z ognia i za pomocą blendera miksujemy.
Etap końcowy:
Zblendowane owoce przecieramy przez gęste sito. Powstały płyn z miąższem zagotowujemy z sosem z cytryny.
Gotujemy mieszając na malutkim ogniu parę minut. Następnie ściągamy z ognia i mieszamy dokładnie z żelatyną.
Przekładamy gorącą galaretkę do wyparzonych malutkich słoiczków. Zakręcamy i wynosimy w chłodne miejsce.