Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1306]

Prawdziwki marynowane

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 2

W tym roku na brak grzybów nie mogliśmy narzekać. Półki w spiżarni uginają się od słoików, różnych przetworów. W zimie będzie co jeść.

Prawdziwki marynowane Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Prawdziwki marynowane

Zalewa

Dodatkowo

  • 2 -kg prawdziwków
  • sól do obgotowania
  • woda

Sposób przygotowania:

Prawdziwki marynowane
Grzyby oczyścić, obrać, opłukać.

Do garnka wlać wodę, osolić, obgotować przez kilka minut.

Obgotowane grzyby, odcedzić na sicie, przelać zimną wodą.

Zalewa;

Do garnka wlać wodę, dodać ocet i przyprawy, zagotować.

Prawdziwki przełożyć do wyparzonych słoików, zalać gorącą, zalewą, zakręcić słoiki, odwrócić do góry dnem.
Prawdziwki marynowane
Grzyby oczyszczone, obrane i opłukane przełożone do garnka