kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1040]

Buraczki z miodem i sokiem z cytryny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczny dodatek do drugiego dania. Buraczki przesmażyłam na oleju kokosowym z dodatkiem cebuli i czosnku. Doprawione do smaku miodem i sokiem z cytryny. Polecam.

Buraczki z miodem i sokiem z cytryny Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Buraczki z miodem i sokiem z cytryny

 

  • 40 dag ugotowanych buraczków
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Buraczki z miodem i sokiem z cytryny
Buraczki obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej do miski. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wkładamy pokrojoną cebulę i czosnek. Smażymy na złoty kolor i dokładamy starte buraczki. Przesmażamy do momentu, aż cały płyn odparuje.

Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i miodem. Gotowe buraczki przekładamy do salaterki.
Buraczki z miodem i sokiem z cytryny
Obrane ze skórki buraczki ścieramy na tarce.
Buraczki z miodem i sokiem z cytryny
Na oleju kokosowym smażymy czosnek i cebulę.
Buraczki z miodem i sokiem z cytryny
Następnie dodajemy buraczki i razem smażymy.