Sposób przygotowania:
Buraczki z papryką i czerwoną cebulą do słoików
Buraczki dokładnie opłukać i wyszorować ,włożyć do dużego garnka i zalać wodą. Dodać łyżkę soli i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Ugotowane wystudzić ale wcześniej odlać wodę.
Następnie obrać z łupin i zetrzeć na grubszej tarce ręcznie lub przystawką do maszynki do mielenia mięsa. Cebulę czerwoną obrać i pokroić w kostkę. Paprykę czerwoną słodką i ostrą opłukać i pozbawić nasion. pokroić w kostkę.
W garnku zagotować wodę z cukrem, dodać ocet i przyprawy następnie wrzucić cebulę i gotować 10 minut. Dołożyć paprykę i gotować jeszcze 10 minut. Następnie włożyć starte buraczki, wymieszać i gotować wszystko razem jeszcze 15 minut, przyprawić do smaku pieprzem i papryką w proszku.
Wymieszać i wkładać do słoiczków ,zakręcać i pasteryzować około 10 minut. Wynieść do piwnicy.
Następnie obrać z łupin i zetrzeć na grubszej tarce ręcznie lub przystawką do maszynki do mielenia mięsa. Cebulę czerwoną obrać i pokroić w kostkę. Paprykę czerwoną słodką i ostrą opłukać i pozbawić nasion. pokroić w kostkę.
W garnku zagotować wodę z cukrem, dodać ocet i przyprawy następnie wrzucić cebulę i gotować 10 minut. Dołożyć paprykę i gotować jeszcze 10 minut. Następnie włożyć starte buraczki, wymieszać i gotować wszystko razem jeszcze 15 minut, przyprawić do smaku pieprzem i papryką w proszku.
Wymieszać i wkładać do słoiczków ,zakręcać i pasteryzować około 10 minut. Wynieść do piwnicy.