Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Buraczki z wiśniami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

troszkę inna sałatka z buraczków, możemy ją podać do obiadu albo jako dodatek do zimnych mięs

Buraczki z wiśniami

Składniki:

Buraczki z wiśniami

 

Sposób przygotowania:

Buraczki z wiśniami
Buraki szorujemy, gotujemy albo pieczemy w piekarniku do miękkości. Ja po ok. 40 min. sprawdzam nakłuwając wykałaczką. Ostudzone buraki obieramy ze skórki i specjalną łyżeczką wydrążamy kulki, wkładamy do miseczki i skrapiamy octem balsamicznym i odstawiamy na godzinkę. Potem przekładamy je do rondelka, dodajemy wydrylowane wiśnie, sok, cukier, goździki, pieprz i na malutkim ogniu dusimy 10-15 min. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w kilku łyżkach zimnej wody i wlewamy do buraczków, mieszamy, zagotowujemy. Doprawiamy odrobinką soli, tylko żeby podkreślić smak, i cynamonem. Można podawać na gorąco, ale i na zimno do pieczonych mięs i wędlin.

Tagi:

buraki