Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Buraczki zasmażane z jabłkami

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Buraczki wyszorować szczotką pod bierzącą wodą, umyć, zalać wrzątkiem, ugotowac

Buraczki zasmażane z jabłkami

Składniki:

Buraczki zasmażane z jabłkami

 

  • 700 g buraczków
  • 1 łyżka tłuszczu
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1/2 szkl śmietany
  • 2-3 kwaśne jabłka
  • sól
  • cukier
  • kwasek cytrynowy

Sposób przygotowania:

Buraczki zasmażane z jabłkami
Buraczki wyszorować szczotką pod bierzącą wodą, umyć, zalać wrzątkiem, ugotowac pod przykryciem lub upiec w gorącym piekarniku. Następnie odcedzić, wystudzić, obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach razem z obranymi i wydrążonymi jabłkami. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc. Połączyć z przygotowanymi buraczkami, zagotować, wlać śmietanę, zamieszać i doprawić do smaku.