Sposób przygotowania:
Buraczkowe browniesETAP 1
W rondelku umieszczamy masło i czekoladę. Tak przygotowane składniki rozpuszczamy. W trakcie podgrzewania dodajemy do nich cukier i kakao. Gotową masę czekoladową z połączonymi i rozpuszczonymi składnikami odstawiamy to lekkiego przestudzenia.
Między czasie w misce łączymy sypkie składniki: mąki i środki spulchniające.
Buraczki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Startych buraczków powinna być szklanka dobrze „utłoczona”.
ETAP 2
Do przestudzonej masy dodajemy stopniowo jajka cały czas ucierając ją. W dalszej kolejności dodajemy sypkie składniki.
ETAP 3
Gdy te połączą się z ciastem dodajemy odciśnięte z soku buraczki. Całość mieszamy.
ETAP 4
Gotowe ciasto wylewamy na przygotowaną blaszkę. Pieczemy je około 40 minut w 180°C. Po upieczeniu dokładnie studzimy.
Soku spod buraczków nie wylewamy. Będzie on potrzebny do zabarwienia górnej warstwy.
ETAP 5
BURACZKOWY SEREK;Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy ser oraz cukier do smaku. Na koniec wlewamy żelatynę i buraczkowy sok. Całość dokładnie miksujemy. Serek wykładamy na przestudzone brownies.
Wierzch posypujemy startą na tarte o grubych oczkach czekoladą.
Ciasto odstawiamy na około 0,5 godzimy do chłodu by serek zastygną. Gotowe.
Magdalena88
niezły kąsek
jaga85
Zapewniam, że buraczki są niewyczuwalne:)Pozdrawiam.