SUPERPRZEPIS

Buraczkowe brownies

  • 3
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 18
Buraczkowe brownies Więcej zdjęć (3)

Ciasta z warzywami to już nie nowość, ale ciągle zaskakują swoim smakiem. Dlatego też dzisiejsze ciasto nabrało buraczkowego akcentu:). Gorąco polecam!!!

Składniki:

Buraczkowe brownies

CIASTO (25x30 cm)

  • ok 2 buraczki (po starciu powinno być 1 szklanka),
  • 100 gram mlecznej czekolady,
  • 100 gram deserowej czekolady,
  • 160 gram masła,
  • 3 łyżki kakao dobrej jakości,
  • ¾ szklanki cukru kryształu,
  • ¾ szklanki mąki tortowej,
  • ¾ szklanki mąki pszennej razowej,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/3 łyżeczki sody,
  • 4 jajka

BURACZKOWY SEREK:

  • 250 ml śmietanki 30%,
  • 300 gram sera białego z wiaderka,
  • sok uzyskany z buraków (około 4 łyżki wyszło u mnie),
  • 1/3 szklanki wody,
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny,
  • cukier puder do smaku (około 1-2 łyżki),

DODATKOWO:

  • 0,5 tabliczki czekolady do dekoracji

Sposób przygotowania:

Buraczkowe brownies

ETAP 1

Buraczkowe brownies
Na tarce o drobnych oczkach ścieramy buraczki

W rondelku umieszczamy masło i czekoladę. Tak przygotowane składniki rozpuszczamy. W trakcie podgrzewania dodajemy do nich cukier i kakao. Gotową masę czekoladową z połączonymi i rozpuszczonymi składnikami odstawiamy to lekkiego przestudzenia.

Między czasie w misce łączymy sypkie składniki: mąki i środki spulchniające.
Buraczki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Startych buraczków powinna być szklanka dobrze „utłoczona”.

ETAP 2

Buraczkowe brownies
Do ubitej masy czekoladowej z jajkami dodajemy sypkie składniki

Do przestudzonej masy dodajemy stopniowo jajka cały czas ucierając ją. W dalszej kolejności dodajemy sypkie składniki.

ETAP 3

Buraczkowe brownies
Na koniec dodajemy buraczki odciśnięte z soku

Gdy te połączą się z ciastem dodajemy odciśnięte z soku buraczki. Całość mieszamy.

ETAP 4

Buraczkowe brownies
Ciasto wykładamy na blaszkę i pieczemy

Gotowe ciasto wylewamy na przygotowaną blaszkę. Pieczemy je około 40 minut w 180°C. Po upieczeniu dokładnie studzimy.

Soku spod buraczków nie wylewamy. Będzie on potrzebny do zabarwienia górnej warstwy.

ETAP 5

Buraczkowe brownies
Na przestudzone ciasto wykładamy rózgowy od buraczków serek.

BURACZKOWY SEREK;Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy ser oraz cukier do smaku. Na koniec wlewamy żelatynę i buraczkowy sok. Całość dokładnie miksujemy. Serek wykładamy na przestudzone brownies.

Wierzch posypujemy startą na tarte o grubych oczkach czekoladą.
Ciasto odstawiamy na około 0,5 godzimy do chłodu by serek zastygną. Gotowe.