Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 178]

Buraczkowy murzynek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lekki i rozpływający się w ustach murzynek z buraczkami. Ma pod sobą wszystkie inne murzynki a dodatek pomarańczy sprawia,że jest aromatyczny.

Buraczkowy murzynek Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Buraczkowy murzynek

 

  • ok. 300 g ugotowanych buraków
  • 1/2 szklanki cukru pudru (lub więcej w zależności jakie słodkie kto lubi )
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • skórka z całej pomarańczy
  • 1 łyżeczka olejku pomarańczowego

Dodatkowo

  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • kandyzowana skórka z pomarańczy

Sposób przygotowania:

Buraczkowy murzynek
Buraki ugotować do miękka, a następnie zmiksować blenderem na gładkie puree.

Pomarańczę sparzyć i zetrzeć z niej skórkę oraz wycisnąć 2 łyżki soku.

Zmieszać składniki suche: przesianą przez sito mąkę, cukier puder, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę. D

o puree z buraków dodać sok z pomarańczy oraz po jednym jajku i zmiksować. Następnie dodawać porcjami składniki suche na przemian z olejem oraz olejek pomarańczowy, cały czas miksując. Na końcu dodać startą skórkę z pomarańczy i wymieszać łyżką.

Masę przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Piec w piekarniku w temp. 180 stopni przez 40-50 min. do suchego patyczka. Wystudzić.

W garnku podgrzać wodę, rozpuścić w niej cukier puder i zagotować. Następnie ściągnąć z ognia, dodać kakao i mieszać do uzyskania jednolitej polewy.

Polewę rozprowadzić po wierzchu ostudzonego ciasta i posypać kandyzowaną skórką pomarańczy.
Buraczkowy murzynek
Kawałek buraczkowego murzynka gotowy do podania