Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 179]

Murzynek na bąbelkach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Murzynek o smaku kawowym z dodatkiem migdałów na bąbelkach czyli na gazowanej wodzie mineralnej. To był mój taki mały eksperyment a ciasto wyszło przepyszne!

Murzynek na bąbelkach Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Murzynek na bąbelkach

 

  • 4-5 żółtek
  • 3/4 szklanki cukru (lub więcej)
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 1 szklanka zmielonych migdałów (część migdałów może być grubo zmielona)
  • 1/2- 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki kakao
  • 4-5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka masła
  • garść dropsów czekoladowych

Sposób przygotowania:

Murzynek na bąbelkach
Żółtka utrzeć z cukrem mikserem aż zjaśnieją. Dodawać do nich porcjami wodę mineralną gazowaną, nie przerywając miksowania.

Zmieszać ze sobą składniki suche: przesianą przez sitko mąkę, zmielone migdały, kakao, kawę rozpuszczalną, proszek do pieczenia i sól. Składniki suche dodawać porcjami do składników mokrych, cały czas miksując.

Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku w temp. 180 stopni przez 30-35 min. Wystudzić. Czekoladę gorzką stopić z masłem w kąpieli wodnej.

Czekoladą polać ostudzone ciasto i posypać dropsami czekoladowymi.  
Murzynek na bąbelkach
Murzynek na bąbelkach pokrojony w plasterki