Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Murzynek z musem brzoskwiniowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszne ciasto murzynek z musem brzoskwiniowym- doskonały deser do kawy lub herbatki. Warto przygotować to ciasto, bo jest przepyszne.

Murzynek z musem brzoskwiniowym

Składniki:

Murzynek z musem brzoskwiniowym

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 6,5 łyżki oleju
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu

Mus brzoskwiniowy:

  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej

Masa kakaowa:

  • 500 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 kostka masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 kieliszek spirytusu

Polewa:

  • 1,5 łyżki masła
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżki wody

Dodatkowo:

  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
  • kolorowa posypka

Sposób przygotowania:

Murzynek z musem brzoskwiniowym
1. Biszkopt:

Białka ubij na sztywno. Nie przerywając ubijania dodawaj kolejno cukier, żółtka, olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wylej na blaszkę (wymiary 24cmx24cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu biszkopt przekrój na dwa blaty.

2. Mus brzoskwiniowy:

Brzoskwinie razem z syropem zmiksuj blenderem na gładki mus. Mus przelej do garnka i doprowadź do wrzenia. Wsyp galaretki, wymieszaj i odstaw do przestudzenia. Połowę gęstego musu wyłóż na jeden blat biszkoptu, wyrównaj. Na musie ułóż okrągłe biszkopty. Włóż pozostały mus i wyrównaj.

3. Masa kakaowa:

Z mleka odlej 1/2 szklanki. Pozostałe mleko zagotuj razem z cukrem waniliowym. W odlanym wymieszaj budynie. Masę wlej do gotującego się mleka, wymieszaj i gotuj 2 minuty. Budyń odstaw do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem utrzyj na puszystą masę. Nadal ucierając stopniowo dodawaj zimny budyń. Na końcu do masy dodaj kakao oraz spirytus. Utrzyj. Masę wyłóż na ciasto i wyrównaj. Przykryj drugim blatem biszkoptu.

4. Masło zagotuj razem z cukrem, kakao i wodą. Przestudź. Gęstą polewę rozsmaruj na cieście. Wierzch ciasta oprósz kolorową posypką.

Gotowe ciasto wstaw na 2 godziny do lodówki.