Burger wegetariański z awokado i śliwką kalifornijską

  • redakcja
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Burger wegetariański z awokado i śliwką kalifornijską

Przepis dla wszystkich, którzy starają się zdrowo odżywiać, ale... kochają dania typu fast food! Burger, którego możesz jeść bez obaw - wartościowe składniki i rewelacyjny smak. Na zdrowie!

Składniki:

Burger wegetariański z awokado i śliwką kalifornijską

 

  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 większe ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki nerkowców
  • 4-5 suszonych śliwek kalifornijskich
  • 4 czubate łyżki ugotowanej, jasnej kaszy quinoa (około 1/2 szklanki suchej)
  • 1/2 łyżeczki wędzonej soli
  • świeżo mielony pieprz czarny do smaku
  • szczypta chilli do smaku
  • łyżka sosu sojowego
  • 3-4 łyżki masła klarowanego
  • bułka tarta (najlepiej orkiszowa)

Do podania:

  • liście sałaty
  • rukiew wodna/kolendra
  • soczysty pomidor
  • rzodkiewki
  • ogórek zielony
  • koperek
  • jogurt naturalny roślinny
  • chilli/pieprz czarny lub inne przyprawy które lubisz
  • bułki orkiszowe okrągłe

Sposób przygotowania:

Burger wegetariański z awokado i śliwką kalifornijską
Kaszę quinoa podpraż w suchym garnku, zalej wodą w proporcji 1:2 i ugotuj do miękkości. Orzechy i śliwki poszatkuj, podpraż na łyżce masła klarowanego z dodatkiem soli wędzonej, pieprzu i chilli. Awokado obierz, przełóż do miski i zgnieć dokładnie widelcem.

Obierz czosnek, poszatkuj go na drobno i dołóż do awokado. Dodaj prażone orzechy ze śliwką, ugotowaną quinoa, sos sojowy i 3-4 łyżki bułki tartej, tak żeby z masy można było formować kotlety. Wszystko wymieszaj, rękoma uformuj burgery, obtocz porządnie w bułce tartej i podsmaż z obu stron na maśle klarowanym.

Na rozgrzanej po smażeniu burgerów patelni podsmaż przekrojone na połówki bułki. Spody posmaruj jogurtem roślinnym, włóż plaster pomidora, usmażonego burgera, liście sałaty, świeżą rzodkiewkę i ogórka do smaku, polej z wierzchu jogurtem wymieszanym z pieprzem i na przykład z poszatkowanym koperkiem lub świeżą kolendrą.

Podawaj na ciepło, świeże są zawsze najlepsze!