Sposób przygotowania:
Domowy hamburgerETAP 1:
Drożdże rozpuszczam w odrobinie mleka, dodaję cukier szczyptę, mąki dwie łyżki i odstawiam zaczyn do wyrośnięcia.
Do zaczynu przesiewam resztę mąki, sól, resztę mleka i jajko. Ciasto zarabiam mikserem. Masło wlewam an końcu roztopione i zimne.
Odstawiam do wyrośnięcia na dwie godziny.
ETAP 2:
Ciasto dzielę nożem na 8 części i formuję bułki. układam an papierze do pieczenia na blaszce.
Odstawiam do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smaruję jajkiem rozbełtanym z mlekiem, i posypuję sezamem.
ETAP 3:
Bułki wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 15 minut aż się zarumienią.
ETAP 4:
Wołowinę mielę, dodaję cebulę i czosnek który też mielę. Dodaję pieprz, sól, ketchup, paprykę, jajko, musztardę, przyprawę, i rękoma wyrabiam mięso.
Formuję płaski burgery i układam je na papierze do pieczenia.
ETAP 5:
Smażę z dwóch stron na złoty kolor.Składnik sosu mieszam, dodaję czosnek sprasowany.
Bułki przekrojone poddaję z burgerem, serem, szpinakiem, pomidorem, ogórkiem, cebulą. Polewam sosem.
SylaUla