SUPERPRZEPIS

Domowy hamburger

  • 1
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Domowy hamburger

Hamburger zrobiony od podstaw. Rodzina orzekła że jest lepszy od kupnego. Polecam zrobić bułki samemu, można je przechowywać do trzech dni. Jeżeli chodzi o dodatki można wykorzystać to co lubimy i mamy w lodówce.

Składniki:

Domowy hamburger

 

  • przepis na 8 sztuk

 

 

  • kotlety burgery:
  • 70 dkg wołowiny
  • 1 cebula duża
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka papryki mielonej
  • 1 łyżeczka przyprawy do wołowiny
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • pozostałe
  • 2 pomidory
  • 2 ogórki korniszony
  • 1 ogórek zielony mały
  • 1 cebula czerwona
  • szpinak baby
  • sos:
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 plastrów sera żółtego

Sposób przygotowania:

Domowy hamburger

ETAP 1:

Domowy hamburger
ciasto na bułki zarobione dostawione do wyrośnięcia

Drożdże rozpuszczam w odrobinie mleka, dodaję cukier szczyptę, mąki dwie łyżki i odstawiam zaczyn do wyrośnięcia.

Do zaczynu przesiewam resztę mąki, sól, resztę mleka i jajko. Ciasto zarabiam mikserem. Masło wlewam an końcu roztopione i zimne.

Odstawiam do wyrośnięcia na dwie godziny.

ETAP 2:

Domowy hamburger
ciasto podzielone na części na desce podsypanej mąką

Ciasto dzielę nożem na 8 części i formuję bułki. układam an papierze do pieczenia na blaszce.

Odstawiam do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smaruję jajkiem rozbełtanym z mlekiem, i posypuję sezamem.

ETAP 3:

Domowy hamburger
bułki wyrobione przed pieczeniem posmarowane

Bułki wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 15 minut aż się zarumienią.

ETAP 4:

Domowy hamburger
składniki na burgery w misce przed zarobiieniem

Wołowinę mielę, dodaję cebulę i czosnek który też mielę. Dodaję pieprz, sól, ketchup, paprykę, jajko, musztardę, przyprawę, i rękoma wyrabiam mięso.

Formuję płaski burgery i układam je na papierze do pieczenia.

ETAP 5:

Domowy hamburger
burgery smażone na patelnii grillowej

Smażę z dwóch stron na złoty kolor.Składnik sosu mieszam, dodaję czosnek sprasowany.

Bułki przekrojone poddaję z burgerem, serem, szpinakiem, pomidorem, ogórkiem, cebulą. Polewam sosem.