zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 720]

Książka Kucharska: Szybkie przekąski z grilla

Burgery light

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Świetna alternatywa dla tradycyjnego hamburgera, wersja light, dobra dla serca:)

Burgery light Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Burgery light

 

  • Około kilograma mięsa z indyka( pierś i udziec)
  • Przyprawa do hamburgerów ( majeranek, pieprz, czosnek, chili sól, papryka słodka, kolendra)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 2 czerwone cebule
  • 3 -4 ogórki kiszone
  • 3 – 4 pomidory
  • liście zielonej sałaty
  • musztarda
  • ketchup

 

Sposób przygotowania:

Burgery light
Mięso myję i mielę w maszynce, wbijam jajko, dodaję przyprawy i dokładnie wyrabiam masę mięsną. Rozgrzewam patelnię, ( można także smażyć na grillu) mięso polewam delikatnie olejem , formuję burgery i smażę, po około 3 minuty z każdej strony.



Obieram cebulę i kroję w piórka, sałatę myję i osuszam, rozkładam na talerzu. Umyte pomidorki kroję w plastry, tak samo kroję kiszone ogórki. Na liście sałaty układam burgery, na nie pokrojone warzywa, polewam musztardą i ketchupem. Zwijam w liścia i zajadam jak tradycyjnego burgera, tyle że bez bułki:)




Burgery light
Mięso myję i mielę w maszynce, wbijam jajko, dodaję przyprawy i dokładnie wyrabiam masę mięsną.
Burgery light
Rozgrzewam patelnię, ( można także smażyć na grillu) mięso polewam delikatnie olejem , formuję burgery i smażę, po około 3 minuty z każdej strony.
Burgery light
Obieram cebulę i kroję w piórka, sałatę myję i osuszam, rozkładam na talerzu. Umyte pomidorki kroję w plastry, tak samo kroję kiszone ogórkii
Burgery light
Na liście sałaty układam burgery, na nie pokrojone warzywa, polewam musztardą i ketchupem