Sposób przygotowania:
Burgery z kiełbasy na ostro
Na kiełbasie naciąć skórkę na wzdłuż i delikatnie zdjąć z dwóch wianków kiełbasy (jeden będzie za mało). Następnie pokroić wędlinę na kawałki i przepuścić przez maszynkę do mięsa,wbić jedno surowe jajo, wkroić oczyszczoną i opłukaną czuszkę lub jalapeno, doprawić solą, czosnkiem miażdżonym w prasce. Wyrobić masę ręką, można dodać łyżkę kaparów zamiast soli, bo są równie słone jak sól.
Uformować w rękach średnie kotleciki i spłaszczyć każdy z nich lekko na dłoni. Piekarnik nastawić na funkcję "grill" zarazem go nagrzewając. Olej wlać na blachę i wsunąć do piekarnika, by się rozgrzał, potem wysunąć i na łopatce kłaść burgery na rozgrzany tłuszcz. Opiekać tyle czasu, co na zwykłym grillu, czyli 20-25 min. z obu stron.
Jak zbrązowieją, wyjąć, odsączyć i nakładać na płaskie talerze i serwować z frytkami.
Uformować w rękach średnie kotleciki i spłaszczyć każdy z nich lekko na dłoni. Piekarnik nastawić na funkcję "grill" zarazem go nagrzewając. Olej wlać na blachę i wsunąć do piekarnika, by się rozgrzał, potem wysunąć i na łopatce kłaść burgery na rozgrzany tłuszcz. Opiekać tyle czasu, co na zwykłym grillu, czyli 20-25 min. z obu stron.
Jak zbrązowieją, wyjąć, odsączyć i nakładać na płaskie talerze i serwować z frytkami.