marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Burgery z kiełbasy na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kiełbasa dotychczas była stosowana jako dodatek do kanapek, żurku lub pieczona na grillu sama w sobie. A gdyby tak zemleć mięso z niej, dodając ostre przyprawy oraz jajko, by wiązało masę, a po wyrobieniu, formować burgery i opiec na grillu.

Burgery z kiełbasy na ostro

Składniki:

Burgery z kiełbasy na ostro

  • 2 wianki kiełbasy zwyczajnej,
  • 1 surowe jajko,
  • 5-6 ząbków czosnku,
  • 1 duża lub średnia czuszka kolorowa, np. zielona,
  • sól lub dwie łyżki kaparów,
  • olej do smażenia/pieczenia.

Sposób przygotowania:

Burgery z kiełbasy na ostro
Na kiełbasie naciąć skórkę na wzdłuż i delikatnie zdjąć z dwóch wianków kiełbasy (jeden będzie za mało). Następnie pokroić wędlinę na kawałki i przepuścić przez maszynkę do mięsa,wbić jedno surowe jajo, wkroić oczyszczoną i opłukaną czuszkę lub jalapeno, doprawić solą, czosnkiem miażdżonym w prasce. Wyrobić masę ręką, można dodać łyżkę kaparów zamiast soli, bo są równie słone jak sól.

Uformować w rękach średnie kotleciki i spłaszczyć każdy z nich lekko na dłoni. Piekarnik nastawić na funkcję "grill" zarazem go nagrzewając. Olej wlać na blachę i wsunąć do piekarnika, by się rozgrzał, potem wysunąć i na łopatce kłaść burgery na rozgrzany tłuszcz. Opiekać tyle czasu, co na zwykłym grillu, czyli 20-25 min. z obu stron.

Jak zbrązowieją, wyjąć, odsączyć i nakładać na płaskie talerze i serwować z frytkami.