zuzi

zuzi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 174]

Całuski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Tymi ciasteczkami w Boże Narodzenie zajada się cała moja rodzinka

Całuski

Składniki:

Całuski

 

  • CIASTO:
  • 10 dag masła
  • 2 żółtka gotowane
  • 2 żółtka surowe
  • 5 dag cukru pudru
  • 20 dag mąki pszennej
  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • LUKIER:
  • 1/2 białka
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • szczypta kwasku cytrynowego
  • DODATKOWO:
  • dżem
  • mielone orzechy
  • kilka połówek orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Całuski
CIASTO: Ugotowane żółtka przecieramy przez sitko.Łączymy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto.Następnie ciasto rozwałkujemy i wykrawamy foremkami ciasteczka.Pieczemy ok.15-20 min.w temp.150-180*C. LUKIER: Wszystkie składniki na lukier ucieramy w misce (najlepiej pałką) aż masa będzie gęsta i pulchna (jezeli nie gęstnieje dodajemy więcej cukru pudru). Ciasteczka po upieczeniu łączymy po dwie sztuki tego samego kształtu smarując dżemem,wierzch polewamy lukrem,dekorujemy kawałkami orzechów i posypujemy mielonymi orzechami.

Tagi:

ciasto